Szegedi hírek

2024.04.24. 13:15

Megállapították a törpevíziló-bébi nemét – Galéria, Videó

Túlesett első orvosi vizsgálatán a Szegedi Vadaspark legújabb lakója, a törpevíziló-bébi. Az állatorvos megállapította, hogy erős, egészséges és kisfiú.

Koós Kata

Fotó: torokjanosphoto.hu

A Szegedi Vadaspark jelenleg 12,5 kilogrammos, tömör gyönyör, legifjabb lakója április 9-én jött világra. Veprik Róbert igazgató lapunknak elmondta, hogy szülei, Tigi és Chippo 2008-ban álltak párba a Vadasparkban, azóta negyedik kicsinyüknek adott életet Tigi, aki immár gyakorlott anyaként neveli borját, jelenleg még a vízilóház biztonságában élik mindennapjaikat.

Anyuka kiválóan gondozza, árnyékaként kíséri mindenhová kicsinyét. Nem is volt egyszerű a vizsgálathoz leválasztani a kicsit anyukájáról. Ezeket az állatokat úgy gondozzuk, hogy soha nem agresszióval, mindig étellel motiváljuk őket arra, hogy egyik helyről a másikra átmenjenek 

– hangsúlyozta Veprik Róbert. 

Az első időszakban a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítják anya és kicsinye számára, ezért egyelőre csak a hím látható a kifutóban, de ahogy lehetséges, a látogatók a borjút is megtekinthetik majd a vízilóház ablakán keresztül.

A borjú első orvosi vizsgálata szerdán zajlott le. Nem adta magát könnyen, gyorsan kiderült, hogy nem szereti, ha emelgetik, felháborodásának hangot is adott. Szőke István állatorvos törölközőbe csavarva vizsgálta meg a virgonc bébit, bőre ugyanis nagyon sikamlós, törölköző nélkül könnyen kicsusszant volna az orvosi kezek közül a kisfiú, mint kiderült.  

Veprik Róbert elmondta, hogy a törpe vízilovak nyugat-afrikai esőerdőkben élnek, a sokkal közismertebb nílusi vízilovakkal ellentétben napjaik nagy részét nem a vízben, hanem a szárazföldön töltik. 

– Bőrük speciális, olajszerű cseppek jönnek ki belőle, amelyek a különböző parazitákkal, szúnyogokkal, piócákkal szemben védik az állatokat. A tudomány számára nagyon sokáig rejtett faj volt, tudtak létezéséről, de senki sem látta. Csupán 150 évvel ezelőtt jegyezték fel. Állatkertben hatalmas kuriózum volt, amikor bekerültek az első egyedek, mára megtanultuk szaporítani őket – fejtette ki az igazgató, majd azzal folytatta, hogy a szegedi tenyészpár, Tigi és Chippo roppant értékes a veszélyeztetett fajok védelmét szolgáló, európai tenyészprogram számára. A törpe vízilovakra a legnagyobb veszélyt természetes élőhelyükön az esőerdők irtása miatt az élőhelyek elveszése és az orvvadászat jelenti. 

Apuka és anyuka általában külön van tartva, kivéve akkor, amikor tenyésztési céllal összeengedjük őket, de ők a természetben is külön élnek, így ez semmilyen szociális sérülést nem okoz nekik

 – mondta Veprik Róbert, majd arra is kiért, hogy a tervek szerint meddig marad a Szegedi Vadasparkban a kicsi. 

– Várhatóan féléves korában kapunk majd egy ajánlást a tenyészprogramtól, hogy melyik állatkertbe kell átszállítanunk, ahol egy párt fog kapni magának. Körülbelül másfél éves koráig azonban biztosan nálunk marad. Ivaréretté hároméves korukra válnak, és nem szabad túl korán összeengedni őket. Hiszen minél korábban találkoznak, annál inkább kialakul köztük egy testvéri barátság, ami kizárja, hogy utóduk legyen – mondta az igazgató. 

Kitért arra is, hogy immár több száz névajánlat érkezett be a Vadaspark közönségszavazására, azokból választanak majd a gondozók egyet a kicsinek.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában