Helyi életstílus

2024.05.03. 18:30

100 éves juhászt köszöntöttek az állattenyésztési napokon

Magyarország legidősebb juhászát is felköszöntötték Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron. A nádudvari Szőnyi Imre, Hortobágy Örökös Pásztora, 1924. március 8-án született egy köselyszegi tanyán. Ha nem tudjuk, hogy százéves, nem mondtuk volna meg, évtizedeket letagadhatna!

Kovács Erika

Az idős juhászról senki nem mondaná meg, hogy 100 éves! Fotó: Kovács Erika

Szőnyi Imre édesapja mellett tanulta meg a pásztorkodást, már 9 éves korában dolgozott, előbb 30, majd 100 birkát legeltetett tavasztól őszig. Szülei hetente egyszer mentek ki hozzá, amikor ételt vittek neki. Ezután kisbojtár lett egy számadónál, ahol tanyagazdai feladatokat is ellátott. Édesapja később önálló gazdálkodásba kezdett. A második világháborúban a németek elhajtották a birkáikat, az oroszok megették a baromfit és a malacokat, a lovakat magukkal hurcolták. 1945 után is rossz világ várt a Szőnyi családra. Édesapját kuláknak minősítették, mindenüket elvesztették. 

Fotó: Kovács Erika 

Szőnyi Imre 1949-ben nősült meg, egy lányuk született. A téeszben juhászkodott, majd a jobb megélhetés reményében más fizikai munkát vállalt, de a szíve 1956-ban visszahúzta a pusztára. 1977-től pedig Veszprém mellett helyezkedett el juhászként, és az is volt, amíg csak bírta. 

Szőnyi Imre, korához képest jó egészségnek örvend, 2002-től a nádudvari idősek otthonában él. Két évvel ezelőtt kapta meg a Hortobágy Örökös Pásztora címet. Isten éltesse sokáig! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában