Nem tudott nyerni a magyar egység a szegedi versenyen

2024.05.08. 15:21

Bent marad két női kajakos kvóta

Nem jött össze női kajakban az újabb két magyar kvóta a szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen, így a néggyel kell majd gazdálkodnia a válogatottnak Párizsban.

Mádi József

Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese hatodik helyen ért célba, így nem szerzett kvótát.

Fotó: Kovács Tamás

Tizennyolc párizsi kvóta lehet, ebből tizenötöt már megszereztek a magyarok. Maradt három: kettő női kajakban, egy női kenuban.

Ezeket pedig a szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs eseményen lehet még pótolni.

Ami a meglévőket illeti, férfi kajakban K4 500 méteren világbajnoki ezüstérem kellett négy indulási joghoz. A férfiaknál Kopasz Bálint Nádas Bencével vb-második lett, ez újabb egy helyet ért – a szegedi Nádas tagja volt a négyesnek, neki már volt kvótája –, a hatodik helyet Varga Ádám húzta be szintén vb-második pozícióval. 

A női kajakosoknál K4 500 méteren már a középdöntő második helye négy kvótát jelentett a tavalyi vb-n, viszont többet nem sikerült összeszedni, ezek érdekében „feküdt bele” a szegedi Maty-éri verseny első napján a K2 500 méterbe a Csikós Zsóka (Szolnok), Kőhalmi Emese (Göd) duó. 

A páros az előfutamot a negyedik helyen zárta, miközben az egyik esélyes spanyolok két másodperccel jobb idővel nyertek. A középfutamban sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz döntős a páros, aztán a remek hajrá első helyet ért – jöhetett a finálé.

A korábbi futamokhoz képest jobb volt a magyar hajó rajtja és a táv első fele is, sőt sokáig tapadt az egység az első három ellenfélhez a döntőben, ám a végén a hollandok robbantottak, lehagyták a mezőnyből másodikként kiemelkedő, függetlenkét induló orosz kettőst is, így övéké a két kvóta, míg a mieink a hatodik helyet csípték meg.

– Úgy érezzük, hogy ennél sokkal többet nem tudtunk volna nyújtani – értékelt a parton a Szolnok versenyzője, Csikós Zsóka. Felidézte, hogy az előfutamuk nemcsak a helyezés miatt, hanem érzésre sem sikerült jól, ezért örültek, hogy a középfutamban tudtak javítani.

És akkor még az olimpia: a kenus férfiaknál megvan a három kvóta (Adolf Balázs egyesben, a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám egység párosban szerezte meg), míg a nőknél a háromból kettő hely az azóta már szétvált Bragato Giada (Tiszaújváros), Nagy Bianka (MVM Szegedi VE) egységhez fűződik, akik ezeket a C2 500 méteren elért vb-ötödik hellyel szerezték meg. A hatodikra Takács Kincső (Győr) vadászik, neki csütörtökön C1 200 méteren kell ezért minimum másodiknak lenni a Maty-éren, a döntő ebben a számban 16.30-kor startol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában