Első magyarként indult a tallini világversenyen

2024.05.09. 07:00

Észtországban lett dobogós Behán Áron András

Szegedi, fiatal zenész ért el dobogós helyezést a tallini, nemzetközi trombitaversenyen. Az észtországi megmérettetésen a szakma legnagyobb tehetségei voltak jelen.

Koós Kata

Tanítvány és mestere, Behán Áron András trombita-előadóművész hallgató felkészítő tanárával, Németh Tamással. Fotó: Adorján András

Első magyar indulóként harmadik helyen végzett a Trumpet Talents Tallinn rangos nemzetközi versenyen Észtországban a szegedi Behán Áron András, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója. 

 András már elsőévesként első díjat nyert az országos Varasdy Frigyes Trombitaversenyen, ami hatalmas eredmény, így elkezdtük feltérképezni a nemzetközi lehetőségeket is. Először Lengyelországban indultunk el egy négyfordulós nemzetközi versenyen, ahol növendékeink színvonalas előadásaikkal felkeltették a szakma figyelmét

 – mesélt a közös munkáról Németh Tamás, a Győri Filharmonikus Zenekar trombita-szólamvezetője, a kar művésztanára. A Széchenyi István Egyetem 2015-ben indított először trombitaművész szakot. A kiemelkedő képességű hallgatók számának növekedése és a képzés fejlődése indokolttá tette a nyitást a nemzetközi színtér felé, aminek köszönhetően már több hallgató is kipróbálhatta magát európai és világversenyeken, köztük a szegedi Behán Áron András.

Az ifjú tehetség egy versenyen ismerkedett meg Adan Delgado Illada spanyol trombitaművésszel, akinek javaslatára adta be jelentkezését a tallinni megmérettetésre. 

 Első magyarként indultam el ezen a világversenyen, ahol a szakma legnagyobb tehetségei voltak jelen. Spanyolországból, Japánból és Kínából is érkeztek versenyzők. Én a legfelső korcsoportban, a hivatásos művészek között indultam el, és szereztem harmadik helyezést

 – mondta el.

András zenészcsaládból származik, így nem volt kérdéses számára, hogy előadó-művészettel szeretne foglalkozni. Hatéves korától játszik trombitán, és ahogy fogalmazott, nem volt nehézségektől mentes az idevezető út, mostanra viszont megtalálta a helyét. 

 A nemzetközi versenyek jelentik számomra a legnagyobb szakmai inspirációt, de Győrben igazi közösségre is találtam. Tanárainktól nem csak rengeteget lehet tanulni, de maximálisan támogató hozzáállásukkal segítik a versenyekre való felkészülést is 

– közölte. Álma, hogy egy neves nyugat-európai zenekarban játszhasson, de ha az élet úgy hozza, nem zárkózna el a szólókarriertől sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában