Helyi közélet

2024.05.06. 17:52

Épül a kínai gyár Makón, bővül az infrastruktúra

A makói ipari parkban várhatóan már ősszel megkezdi a próbaüzemet a kínai befektetők beruházásával épülő csomagolóanyag-gyár. A kormány több milliárdos támogatással járul hozzá a terület infrastrukturális fejlesztéséhez, ami az új gyár és a majdani további befektetők kiszolgálásához szükséges – hangzott el Lázár János miniszter és Farkas Éva Erzsébet polgármester hétfői, helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó Imre

A makói ipari parkban serényen folyik az építkezés. Fotó: Szabó Imre

– A 119 hektáros makói ipari parkban a napokban adták át a munkaterületet azoknak a kivitelezőknek, akik bővíteni fogják az itteni ivóvíz- és szennyvízhálózatot – mondta el Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere hétfőn. 

Ugyancsak fejlesztik a területet ellátó földgáz- és villamosenergia-kapacitást. Erre nem csak az itt épülő kínai üzem miatt van szükség: már mintegy 50 cég telepedett meg és termel itt, és van további 15 hektár szabad terület, sőt a parkot bővíteni is lehet még. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter, térségi országgyűlési képviselő szerint ez utóbbira szükség is lesz, legalább legalább 100 hektárral, amihez a kormány kész további támogatást adni. Az is kiderült, hogy a most munkához látott kivitelezők környékbeliek, Csongrád-Csanád és Békés vármegyebeliek, akik ráadásul sokkal jobb, mintegy 20 százalékkal kedvezőbb árajánlatot tettek, mint a nagy, országos cégek. 

 Jó ütemben halad a Benepack Hungary Kft. 25 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari csomagolóanyag-gyárának építése, ami 27 milliárd forintos beruházás 

– tette hozzá Lázár János, aki azt is elmondta, hogy ma Magyarországon Kína a legnagyobb befektető. Az új makói üzem első csarnoka a nyár második felében várhatóan már állni fog, a többi október végéig. A gyárnak ősszel el kell kezdenie a próbaüzemet, 2025-től pedig a termelést.

Elhangzott, a társaság mindenekelőtt azért választotta a beruházás helyszínéül Makót, mert innen szeretné ellátni termékeivel a Romániában és Szerbiában működő sör- és üdítőital-gyártó partnereit. A makói önkormányzat tavaly májusban döntött arról, hogy ehhez 10,1 hektáros területet biztosít, az építkezés pedig idén februárban indult. A gyár a tervek szerint kezdetben 150 új munkahelyet teremt, 2026-ig azonban további fejlesztéseket szeretne megvalósítani a cég a Maros-parti városban.

Kiemelt cél a Dél-Alföld fejlesztése

Az Építési és Közlekedési Minisztérium két fontos beruházással foglalkozik Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg, összesen több száz milliárd forint értékben – számolt be a tárcavezető. Lázár János elmondta, a makói mellett a másik a szegedi, ahol az autóipari központ megvalósításához szükséges hátteret teremtik meg – itt a szennyvíz- és ivóvízkérdés megoldásán túl vasúti terminál és autópálya-csatlakozás is épül. Azt szeretnék, hogy Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged és Szabadka térségében is kialakuljon egy ipari centrum. – A kormány számára kiemelt jelentőségű a Dél-Alföld fejlesztése – hangsúlyozta a miniszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában